Huis Kopen in Turkije FAQ

Kan ik het eigendomsbewijs (Tapu) op meerdere namen laten zetten?

U kunt zelf bepalen wie op het eigendomsbewijs wordt vermeld. Houdt u er wel rekening mee dat iedereen die wordt geregistreerd een machtiging dient af te geven. Turkey Expert vraagt daarna toestemming aan het Turkse Leger voor de personen in kwestie.

Hiervoor is benodigd:
2 identieke pasfoto’s
2 kopieën van uw paspoort of reispas
Turkse belastingnummers (die ook nodig zijn om een bankrekening te kunnen openen)
Voornaam van uw vader

Vanzelfsprekend kunnen wij de aanvraag voor u indienen en het belastingnummer voor u regelen.

Indien er iets met ons gebeurt, aan wie wordt dan ons onroerend goed toegewezen?

Natuurlijk hopen wij dat u nog lang van uw vastgoed/investering kunt genieten. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan gaat volgens de Turkse wet uw eigendom automatisch naar de nabestaanden (bijvoorbeeld uw kinderen). Als u dat anders wilt regelen, dan adviseren wij u om een testament op te laten tekenen in Turkije. Voor inlichtingen hierover kunt u contact met ons opnemen.

Welke regio is voor ons het meest geschikt?

Wij kunnen natuurlijk niet voor u bepalen waar u zich het meest op uw gemak voelt. Om u op weg te helpen, vermelden wij hier een paar relevante feiten:

De regio (departement) Ege heeft het fijnste klimaat vergeleken met de rest van Turkije. 's Zomers is het hier minder vochtig en waait er altijd een briesje, met maxima de hoogste temperaturen rond 35 – 40 graden Celsius. ’s Winters is het op de koudste dagen ongeveer 10 graden Celsius.

In het zuiden ziet men vooral veel Duitsers en Russen, terwijl Kusadasi geliefd is onder Nederlanders en Belgen. Engelsen en Ieren geven hun voorkeur vooral aan Didim en Altinkum, terwijl Bodrum geliefd is onder alle Europeanen. Natuurlijk is dit een indicatie, en ben u vrij zelf uw keuze te bepalen.

Kusadasi is geschikt voor verblijf gedurende het gehele jaar. In andere plaatsen sluiten winkels en andere faciliteiten na het hoogseizoen.

In de regio rondom Kusadasi bevinden zich natuurgebieden met veel rust, terwijl het bruisende centrum van Kusadasi op een klein afstand ligt.

Wat heb ik nodig om mijn onroerend goed in Turkije te verkopen?

Indien u zelf in Nederland of België verblijft, zult u iemand moeten machtigen om uw onroerend goed voor u te verkopen. MACHTIG NOOIT IEMAND DIE NIET DAARVOOR BEVOEGD IS. Om er zeker van te zijn dat u uw geld ontvangt, kunt u beter een advocaat of iemand van Turkey Expert machtigen.

Voor de eigendomsoverdracht heeft u nodig:
1 pasfoto
2 kopieën van uw paspoort of reispas
Uw huidige adres
Uw Turkse belastingnummer

Welk percentage aan commissie ben ik verschuldigd na aankoop?

Wij hanteren een percentage van 3%

Kan ik bij u een advocaat inhuren?

Wij staan natuurlijk open voor de bemiddeling van een advocaat. Indien u zelf een advocaat aandraagt, dan kunt u die machtigen voor de hele procedure en een contract laten opstellen, waarna wij samen de afwerking van uw (ver-)koop regelen. Wij werken ook samen met een aantal advocaten waar u – op verzoek - terecht kunt voor het koopcontract en die u kunt machtigen voor de hele procedure. Indien gewenst kunt u uw geld door de advocaat laten ophalen bij de bank om de verkoper/aannemer te betalen.

Heb ik een visum nodig voor mijn verblijf in Turkije?

Zodra u Turkije binnenkomt, bent u verplicht een visum te kopen voor € 20,=. Dat visum is 3 maanden geldig. Als u langer dan 3 maanden wilt blijven, dan kunt u een verblijfsvergunning aanvragen, die meestal binnen 2 dagen na na overhandiging van het juiste bedrag wordt afgegeven. Voor een verblijfsvergunning heeft u uw paspoort of reispas, 5 pasfoto’s en een woonadres nodig. De duur van het verblijfsvergunning is – naar keuze – 1, 3 of 5 jaar.

Is een verblijfsvergunning voldoende om te werken in Turkije?

NEE. Daarvoor moet u in Ankara een werkvergunning aanvragen met de benodigde papieren. Wij wijzen u erop dat zo'n werkvergunning maar voor een beperkt aantal beroepen wordt afgegeven. In toerisme, onderwijs en sectoren waar buitenlandse talen nodig zijn is dat geen probleem. Hiervoor heeft u o.a. nodig:

  • een vertaling van uw paspoort
  • uw originele diploma’s met een vertaalde versie
  • pasfoto’s
  • diverse andere documenten, afhankelijk van beroep/studie
Als u een ander beroep wilt uitoefenen, dan is er maar één oplossing: u begint een eigen bedrijf. U wordt directeur in uw eigen bedrijf, waardoor u bevoegd bent te controleren, inspecteren en ondertekenen, maar Turkse werknemers moeten het uitvoerende werk doen.

Wanneer moet een woonvergunning (Iskan) aangevraagd worden?

Zodra u in Turkije een eigendom aanschaft, is het zaak om – met onze assistentie - een bankrekening op uw naam te openen waarop u het verkoopbedrag stort, zodat op de overeengekomen datum het juiste bedrag kan worden voldaan. U kunt die bankrekening ook gebruiken om uw vaste lasten te betalen en de bank een opdracht geven om de rekeningen automatisch te betalen. In Kusadasi loopt het waterschap via de gemeente, die nog niet werkt met dit systeem. Indien gewenst kunnen wij zorg dragen voor de betaling van uw waterlasten.

Hoe betaal ik de maandelijkse lasten?

Zodra u in Turkije een eigendom aanschaft, is het zaak om – met onze assistentie - een bankrekening op uw naam te openen waarop u het verkoopbedrag stort, zodat op de overeengekomen datum het juiste bedrag kan worden voldaan.

U kunt die bankrekening ook gebruiken om uw vaste lasten te betalen en de bank een opdracht geven om de rekeningen automatisch te betalen. In Kusadasi loopt het waterschap via de gemeente, die nog niet werkt met dit systeem. Indien gewenst kunnen wij zorg dragen voor de betaling van uw waterlasten.

Electriciteit in Turkije?

In Turkije is de elektriciteitsvoorziening hetzelfde als in Nederland en België (220 volt). De telefoonaansluiting is echter anders

Bemiddelen jullie ook bij huizen die niet op jullie website staan?

Wij kunnen altijd voor u bemiddelen en zijn daar ook zeker toe bevoegd. Wij benadrukken nogmaals dat wij u in het gehele proces ondersteunen, dus ook als het de aankoopprocedure betreft van huizen die wij niet zelf aanbieden. De procedure blijft overigens hetzelfde en u profiteert van onze uitgebreide ervaring in de onroerend goed-branche.

Ik wil mijn woning graag verhuren, kan dat bij jullie?

Wij werken nauw samen met een gespecialiseerd verhuurbedrijf dat wij graag op ons kantoor aan u voorstellen. Zodra uw woning wordt verhuurd, kunnen wij de after sales service voor u verzorgen en controle houden over uw vastgoed.

Ik wil graag met jullie een huis of meerdere huizen bezichtigen. Wat moet ik doen?

Dat is heel eenvoudig: u neemt contact met ons op en wij regelen de trip voor u.

Wij zouden graag grond kopen en zelf onze woning laten bouwen, kan dat?

Aangezien Turkey Expert zijn eigen projecten uitvoert, zijn wij helemaal thuis in de constructie wereld. Wij begeleiden u stap voor stap in het proces. Voor inlichtingen vraagt u naar Cem Sezen, afdeling constructie.